Kripto Referans Forumu

Kripto Referans Forumu

Kripto para borsası, Airdrop, Defi , Swap , ICO, İnternetten Para Kazanma Linklerinizi ve Referans Kodlarınızı Paylaşabilirsiniz.

Kripto Referans Forumu
Please or Kayıt ol to create posts and topics.

Bitcoin Terimler Sözlüğü

Bitcoin Terimler Sözlüğü

Bitcoin Terimler Sözlüğü

Aa

AML (Kara Para Aklamayı Önleme) : Kara Para Aklamayı Önleme (AML) düzenlemeleri ve prosedürleri, suçluların fonlarının kökenini gizlemelerini önlemeyi fakatçlayan hükümet gereklilikleridir. AML kısıtlamaları genellikle bitcoin borsaları için geçerlidir ve müşterilerden kişisel tanımlama bilgilerinin sağlanmasını mecburi kılar.

ASIC (Uygulamaya Özel Tümleşik devre): Uygulamaya özel entegre devreler (ASIC'ler), belirli bir kullanım için özelleştirilmiş bilgisayar çipleridir. Bitcoin madencilik donanımı, SHA-256 algoritmasını olabildiğince hızlı ve verimli bir halde hesaplamak için ASIC'leri kullanır, böylece Bitcoin bloklarını başarılı bir halde çıkarmak için onları en iyi konuma getirir.

Atomik Takas : Farklı blok zincirleri içinde akıllı sözleşme ile mecburi kripto para birimi değişimi.

Avusturya iktisat Okulu: 19. Yüzyılın sonları ve 20. Yüzyılın başlarında Viyana'da ortaya çıkan bir dizi ekonomi felsefesi. Bu okulun liderleri içinde Carl Menger, Ludwig von Mises ve Friedrich Hayek bulunmaktadır.

Klasik iktisadın aksine, fiyatların öznel faktörler tarafından belirlendiğini, ana para mallarının ayrışık bulunduğunu, faiz oranlarının borçluların ve borç verenlerin süre tercihine nazaran belirlendiğini ve enflasyonun çoğu zaman fiyat bozulmasına yol açmış olduğunı ileri sürer.

Bb
Batching Gruplama: Birden fazla bitcoin ödemesini birden fazla çıktıya haiz tek bir işlemde birleştirme, böylece işlenen veri miktarını ve çeviri ücretlerini düşürme uygulaması.

BIP (Bitcoin İyileştirme Önerisi): A s ignificant protokol düzeyinde Bitcoin değiştirmek için öneri. BIP'ler, kod tabanına entegre edilip edilmeyeceklerini belirlemede bir sonraki adım olarak Bitcoin'in geliştirici topluluğu tarafından incelenir. Hata düzeltmeleri benzer biçimde nispeten minik iyileştirmeler BIP olarak değil, daha doğrudan Bitcoin'in kodunda önerilen değişiklikler olarak sunuluyor.

Bitcoin Address Bitcoin Adresi: Bir Bitcoin adresi, bitcoin ödemeleri için bir hedefi temsil eden 26 ila 35 harf ve sayıdan oluşan bir dizedir (adresler genellikle taranabilir QR kodları olarak görüntülenir). Şu anda kullanımda olan üç bitcoin adres formatı vardır: P2PKH, P2SH ve Bech32.

Bitcoin Client Bitcoin İstemcisi : Bitcoin istemcisi, bitcoin alma ve gönderme işlemlerini gerçekleştiren bir yazılım parçasıdır. En popüler olanı, bitcoin.Org'dan indirilebilen standart Bitcoin Core istemcisidir , ancak farklı özelliklere sahip biroldukça seçenek vardır.

Bitcoin Core Bitcoin Core : Şu anda Bitcoin için (fiili) referans uygulaması veya informasyon işlem standardı.

Bitcoin Network Bitcoin Ağı : Bitcoin ağı, Bitcoin işlemlerinin yayınlandığı ve halka açık blok zincirini korumuş olan bilgisayar ağıdır.

Block Blok:Bir blok, bir blok zincirinin ayrı bir birimidir. Her blok, önceki bloğun karmasını, onaylanmış işlemleri ve nonce olarak adlandırılan bir sayıyı ihtiva eder. Bir blok oluşturan bir birey, bloğun karmasının belirli bir eşiğin (hedefin) altında olacağı şekilde bir nonce bulmalıdır; bu, yalnızca istenen bir karma üreten bir tane bulunana kadar birbiri ardına nonces denenerek yapılabilir ve hedef o kadar düşüktür. Blok oluşturmanın kasıtlı olarak zorlaştırılmasının nedeni, birinin bitcoin harcamasını engellemek ve arkasından bitcoinlerin harcandığını gösteren işlemi içermeyen kendi blok zincirini oluşturup zorlamak, bu kaydı etkin bir şekilde silmek ve iki kere harcanmasına izin vermektir. . Geçerli bir blok oluşturulduğunda, ağ üzerinden dağıtılır ve bir sonraki blok üzerinde çalışma başlar.

Block Header Blok Başlığı: Bir Bitcoin bloğunda bulunan ve yüksekliği, hash, vakit damgası, Merkle kökü, güçlük ve nonce ve önceki bir bloğun hash'i dahil olmak üzere bu bloğun bir özeti olarak hizmet veren meta veriler.

Blockchain: Blockchain , şimdiye kadar çıkarılmış tüm blokların halka açık bir listesidir ve her insanın hangi bitcoinlerin kime ait bulunduğunu bilmesini sağlar. Ağdaki biroldukça düğüm, blok zincirinin bir kopyasını meblağ.

Block Height Blok Yüksekliği: Belirli bir blok ile genesis bloğu arasındaki blok zincirindeki blok sayısı, doğrusu blok zincirinin belirli bir blok ile zincirdeki ilk blok arasında ne kadar uzun olduğu.

Block Reward Blok Ödülü: Madencilik sübvansiyonu ve işlem ücreti dahil olmak üzere madencilerin bir Bitcoin bloğunu başarılı bir şekilde kazmaları karşılığında aldıkları ödül.

BTC: Dijital varlığı veya kripto para birimi bitcoinini temsil eden ticker sembolü. Bitcoin Core için de kısaltma olarak kullanılır.

Bubble Kabarcık: Kabarcık, insanların gelecekte Bitcoin fiyatının yükseleceği konusunda iyimser olmaları ve bunun üzerine vurgunculuk yapmak için Bitcoin satın almalarıdır, bu da Bitcoin fiyatının yükselmesine ve balon "patlayıp" fiyat düşene kadar döngüyü sürdürmesine niçin olur. (bir düzeltme).

Cc
Chain Reorganization  Zincirin yine Düzenlenmesi (Blok Zinciri yine Düzenlemesi): Blok zincirinin, daha önce tanıdığı bir yada daha çok bloğu hariç tutarak, blok zincirinin daha yeni, daha uzun bir sürümünü keşfeden bir Bitcoin istemcisi (tam ağ değil) tarafından yine düzenlenmesi. Blockchain'in bu yeni versiyonunu keşfettikten sonrasında, bu hariç tutulan bloklar artık "yetim bloklar" haline geliyor.

Coinbase: Her Bitcoin bloğundaki, bir madenci başarılı bir halde doğruladığında kazanılan sübvansiyonu ve bloğa dahil olan tüm işlemler için kümülatif ücretleri dağıtan ilk işlem. Coinbase işlemi etkili bir halde yeni bitcoin yaratır.

CoinJoin: Birden çok göndericiden gelen birden fazla Bitcoin ödemesini, hangi alıcıların ösöylediğini gizlemek için tek bir işlemde birleştirmek ve böylece bitcoin işlemlerine bir gizlilik katmanı eklemek için bir yöntem. Bu bitcoin karıştırma yönteminde, operatörlerin herhangi bir bitcoin fonunun sorumluluğunu almasına gerek kalmamıştır.

Confirmation Onaylama: Çift harcamayı önlemek için bir bloğa (ve dolayısıyla blok zincirine) dahil edilen bir bitcoin işlemi.

Cryptography Kriptografi: Matematiksel kavramlara dayalı güvenli teknikler. Bitcoin'de, fonları ve blok zinciri verilerini korumak için kriptografi kullanılır.

Dd
DCA (Dolar-Maliyet Ortalaması) : Bir varlığı düzenli aralıklarla satın almak için durağan oranda dolar (veya diğer para birimleri) kullanan bir yatırım stratejisidir. Bitcoin yatırımı için bu, belirli bir aralıkta fiyatın ne olduğuna bakılmaksızın, belirli aralıklarla sabit oranda fiat para birimi ile BTC satın almak anlamına gelir.

DAO (Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon) : Akıllı sözleşmeler olarak kodlanmış kurallara gore ve tek bir otoritenin rehberliği olmadan otomatik olarak çalışan bir organizasyon. 2016 senesinde yaklaşık 50 milyon dolarlık fonlarının üçte biri için hacklenen bir risk sermayesi fonu olan "The DAO" ile karıştırılmamalıdır (bu bir DAO'ydu).

DEX (Merkezi Olmayan Borsa) : İnsanların merkezi bir şirket (takas) olmadan kripto para ticareti yapabilecekleri bir kripto para borsası. Bunlar çoğu zaman akıllı bir sözleşmeyle yürütülür ve sizden başka hiç kimsenin işlem gören fonların özel anahtarlarına sahip olmamasını sağlayabilir.

Difficulty Güçlük : zorluk (madenciler, belirli bir hedefin altında bir karma bulmak için) onu yeni bir blok oluşturmak için ne kadar zor bulunduğunu. Zorluk, her 2.016 blokta bir programatik olarak ayarlanır, böylece Bitcoin blokları mümkün olduğunca her 10 dakikada bire yakın bir halde doğrulanır.

Digital Signature Dijital İmza : Bir dijital imzahususi anahtarı gizli saklı tutarken, iletiı gönderenin bazı genel anahtara karşılık gelen özel bir anahtarın sahibi bulunduğunu göstermek için mesaja eklenebilecek bir şeydir. Bildiriın karmasını alarak ve arkasından karmayı özel anahtarla şifreleyerek çalışır. İmzayı denetim eden biri, şifrelenmiş karmanın şifresini açık anahtarla çözecek ve sonucun iletiın karmasıyla eşleşip eşleşmediğini kontrol edecektir. Ileti hiç değiştirilmişse veya özel anahtar yanlışsa, karmalar eşleşmeyecektir. Bitcoin ağının dışında, imzalar çoğu zaman bir mesajı gönderenin kimliğini doğrulamak için kullanılır - insanoğlu genel anahtarlarını yayınlar ve ilgili özel anahtarla imzalanmış mesajlar gönderir ve bu da daha sonra genel anahtarla doğrulanabilir.

Distributed Ledger Dağıtılmış Defter : Birden çok siteye, ülkeye yada kuruma yayılmış bir tür veri yapısı. Dağıtılmış defter verileri, genel muhasebeyi kimin okuyup yazabileceğini kontrol etmek için "izinli" veya "izinsiz" olabilir.

Trust, Verify Güvenme, Doğrulama : Özellikle bitcoin fonları üzerinden güvenliğin yalnızca bağımsız doğrulama kanalıyla güvence edilebileceğini vurgulamak için kullanılan bir deyim.

Double Spend Çift Harcama: Bir çift harcama iki kere aynı Bitcoins göndermek için bir girişimdir. Madenciler genellikle bunu engeller, ancak bu tür bir saldırı, onaylanmamış işlemleri kabul eden kullanıcılara karşı ve yüzde 51'lik bir saldırı ile bağlantılı olarak mümkündür.

Dust Toz: Harcanmamış bir bitcoin işlem çıktısı, o kadar azca değere haiz ki harcamak, ücretlere değdiğinden daha pahalıya mal olur.

DYOR (Kendi Araştırmanızı Yapın): Potansiyel yatırımcıları bir projeye satın almadan önce lüzumlu özeni göstermeye teşvik etmek için kripto para birimi alanında kullanılan bir öneri.

Ee
Encryption Algorithm Şifreleme Algoritması : Geleneksel bir şifreleme algoritması , bir şifreleme anahtarı kullanarak bir bildiriı okunamaz, rastgele görünen bir dizgeye dönüştüren ve anahtarı bilen biri dışında tersine çevrilemeyen (doğrusu orijinal iletiı geri alma) bir işlevdir. Şifreleme, özel verilerin kamuya açık internet üzerinden, dışarıdan gelenlerin ne söylendiğini ciddi bir şekilde öğrenme riski olmadan gönderilme şeklidir.

Exchange Değişiklik : Bir değişiklik insanoğluın satın almak ve birbirlerine satmak Bitcoins sağlayan bir servistir.

Exchange Volume Borsa Hacmi : Bir borsanın hacmi, belirli bir zaman diliminde işlem gören bitcoin sayısıdır.

Ff
Fiat : Bir fiat para birimi, ABD doları ve euro gibi geleneksel bir para birimidir ve sonunda kıymetini, vergilerin ödenmesi ve yasal ödeme olarak bir hükümet tarafınca zorunlu kılınan kullanımından alır.

Flippening: Ethereum'un piyasa değerinde Bitcoin'i geçeceği potansiyel anı tanımlamak için kullanılır, sadece şimdi bu anın asla gerçekleşmeyeceği görülüyor. (bazen, bir kripto para biriminin ötekini geçebileceği benzer bağlamlarda, özellikle de rakip olarak idraklanırlarsa kullanılır.)

FOMO (yitik kaybetme Korkusu) : Kripto para birimlerine yatırım yapanlara, dünyanın ekonomik dinamiklerini değiştiren rahat kazançları veya teknolojiyi kaçırma korkusuyla atfedilen bir duygu.

Fork Çatal: Bir kod tabanı çatalı, blok zincir çatalı, sert çatal veya yumuşak çatal olarak gelebilen ve protokolün bir sürümünün diğerinden "çatallanması" ile gelebilen Bitcoin protokolünde meydana getirilen bir değişim. Çatallar, kod tabanı çatallarını ve blok zinciri çatallarını da içerebilir, ancak bunlar ne olursa olsun protokol değişiklikleri değildir.

FUD (Fear, Uncertainly And Doubt) : Geleneksel olarak rakip bir proje grubu veya projesi hakkında şüphe uyandırmak ve kıymetini düşürmek için kullanılan bir dezenformasyon stratejisi olan FUD, Bitcoin alanında negatif medyayı yada diğerlerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Genesis Block : Genesis bloğu, 3 Ocak 2009'da piyasaya sürülen blok zincirinin ilk bloğudur.

GPU: Grafik işleme birimleri (GPU'lar), öteki cihazların yanı sıra kişisel bilgisayarlar ve oyun konsolları için süratlica görüntü oluşturmak üzere tasarlanmış elektronik devrelerdir. Bitcoin'in tarihinde bir noktada, GPU'lar madencilik için kullanılan en verimli çalgıtı.

Hh
Halving (veya "Halvening"): Her 210.000 blokta bir gerçekleşen bitcoin blok sübvansiyonunun önceden programlanmış bir yarılanması.

Hard Fork Sert Çatal: Sert çatal, kuralları gevşeten yada kaldıran bir tür protokol yükseltmesidir. Tüm kullanıcılar yükseltme yaparsa, hard fork bir blockchain forkuna niçin olmaz. Özellikle Bitcoin bağlamında, bazıları, tüm kullanıcılar yükseltme yapmadıkça, "yükseltilmiş" protokolün hard fork olarak değil, yeni bir kripto para birimi veya "forkcoin" olarak adlandırılması gerektiğini korumak için çaba sarfediyor.

Hash : Bir karma olası tüm girdilerin çalışmadan, ters yapmak imkansız olduğu bir sabit boyutlu çıkışı içine herhangi bir veri dönüştüren bir fonksiyonudur. Basit bir hash fonksiyonunun bir örneği olarak, karekökü düşünün: 17202'nin karekökünü hesaplamak kolaydır - ortalama 131.15639519291463'tür, doğrusu basit bir hash fonksiyonu bunun sonraki rakamları olabilir, 9291463. Hangi numaradan geldiğini anlamak daha zordur ve temelde tüm olasılıkları gözden geçirmek zorundasınız. SHA-256 şeklinde çağıl kriptografik hashler, bunun çok daha karmaşa ve güvenli bir versiyonudur. Sözcük hem de bu şekilde bir işlevin çıktısına atıfta bulunmak için de kullanılır.

Karma : Rasgele bir oranda girdi verisi alan ve belirleyici olarak sabit uzunluğunda bir çıktı üreten ve verinin "karması" olarak malum bir işlevin hesaplanması. Verilerin değiştirilmediğini kolayca doğrulamak için kullanılabilir, çünkü giriş verilerinin herhangi bir kısmı değiştirilirse ve karma algoritma yeniden çalıştırılırsa, karma değişecektir.

Hash Rate : Bitcoin ağının işlem gücünün bir ölçüsü. Ağdaki hash oranı ne kadar yüksekse, merkezi olmayan kaynaklardan geldiğini varsayarsak, yüzde 51'lik bir saldırı gerçekleştirmek o kadar zor olacaktır.

HODL : Bitcointalk.Org Bitcoin forumundaki 2013 tarihli bir gönderiden kaynaklanan ve "BEN HODLING" ("BEN SAKLIYORUM" un açıkça yanlış yazımı) başlıklı bir gönderiden kaynaklanan ve bu bitcoin veya diğer kripto para yatırımcılarının felsefesini tanımlayan bir terim kısa vadeli kar yada zarar için satın almak, satmak ve takas etmek yerine madeni paralarını saklayın. Poseurs, daha sonra HODL'yi “Sevgili Yaşam İçin Bekleyin” in kısaltması olacak şekilde güçlendirdi, yalnız görmezden gelin.

Hiperbitcoinization: Bitcoin'in dünyanın tercih edilen değişim aracı olduğu dönüm noktası.

Enflasyon: Ekonomik açıdan enflasyon, fiyatlarda genel bir artış ve paranın satın alma gücündeki düşüştür. Kripto para birimi alanında, genellikle bir kripto para biriminin arzındaki artışı ifade etmek için de kullanılır.

İlk Blok İndirme (IBD): Ağa katılan düğümler tarafından bugüne kadar ağın geri kalanıyla senkronize olabilmeleri için yürütülen tam Bitcoin blok zincirini indirme işlemi.

İçsel kıymet: Belirli bir varlığın değerinin, diğer faktörlerden bağlarımsız olarak kendisine ve kendisine sağladığı değere dayalı ölçüsüdür.

Kk
KYC (Müşterinizi Tanıyın): Sağlayıcıların, müşterilerinin kimliğini ve finansal faaliyetlerini kolaylaştırmakla ilişkili potansiyel riskleri doğrulamak için çaba harcamalarını gerektiren finansal hizmetler yönergeleri. AML (Kara Para Aklamayı Önleme) düzenlemeleriyle yakından ilişkilidir.

Ll
Layer 2 Katman 2: Bitcoin'de Katman 2, genellikle Bitcoin'in bazı benzersiz özelliklerinden yararlanırken ölçeklemeyi, işlem hızını iyileştirmek yada yeni işlevler eklemek için mevcut Bitcoin ağı üzerine inşa edilmiş ikincil bir çerçeve yada protokol anlamına gelir.

Light Client Light Client: Belirli işlem ve blok bilgileri için düğümleri sorgulayarak Bitcoin ağı ile etkileşime giren, sadece tüm blok zincirini indirip depolamayan bir Bitcoin uygulaması. çoğu zaman cüzdanlar tarafınca, tam bir düğümü korumak için gereken önemli oranda RAM gerektirmeden bakiye ve işlem bilgilerine erişmenin bir yolu olarak kullanılır.

Lightning Network: Lightning Network, özellikle ucuz, hızlı ve özel ödemeler için tasarlanmış, Bitcoin için bir Katman 2 protokolüdür. Ödeme kanallarından oluşan bir kaplama ağı olarak Lightning ödemeleri, Bitcoin'in blok zincirine kaydedilmez - yalnızca kanal finansman işlemleri ve kanal kapatma işlemleri kaydedilir. Bu, etkili bir halde, birçok Lightning işleminin çok daha az zincir üzerinde Bitcoin işlemiyle kapatılabileceği anlamına gelir.

Mm
Margin Trading Marj Ticareti : Marjin ticareti , kendi paranızın yanı sıra ödünç alınan parayı kullanarak bitcoin ticareti yaptığınız (toplam paranın kendi paranıza oranı kaldıraçtır), çok daha yüksek karlara müsaade eden ancak tasfiye riski (tüm paranızı yitirme) içeren bir vurgunculuk türüdür Örneğin, fiyat 5'e 1 kaldıraçla yüzde 20 düşerse. Bitcoin'e karşı bahis yapmak için marj ticaretini kullanmak da mümkündür (kısa dönem), bu durumda ödünç bitcoin ile dolar satın alıyorsunuz, bu nedenle bitcoin fiyatı düşerse kar kazanırsınız ve bitcoin fiyatı çok yükselirse likide edilirsiniz. .

Market Depth Pazar Derinlik : pazar derinliği , belirli bir zamanda (henüz kimse onların fiyatını kabul etmeye istekli olduğundan) insanoğlu henüz bir borsada satışa gelmiş ve satılan edilmemiş olması Bitcoin sayısıdır.

Mempool : Bir Bitcoin düğümünün belleğindeki onaylanmamış işlemlerin "tutma alanı", bir Bitcoin madencisi tarafından alınmayı ve bir bloğa yerleştirilmeyi bekliyor.

Miner Madenci : Bir madenci , blok zincirine eklemek için bloklar yapmaya çalışan kişidir (terim aynı zamanda bunu yapan bir yazılım parçasını da ifade eder). Madenciler, geçerli bir blok oluşturan madenciye otomatik olarak yeni bitcoin atayan Bitcoin protokolü tarafından çalışmaları için ödüllendirilir. Bu, tüm bitcoin'lerin var olma şeklidir.

Mining Madencilik : İşlemlerin doğrulandığı ve iş kanıtı blok zincirine eklendiği süreç. Yüksek güçlü, özel bilgi işlem donanımı kullanarak kriptografik sorunları çözme süreci aynı zamanda kripto para birimlerinin üretimini de tetikler.

Mining Pool Madencilik Havuzu : Bir maden havuzu madenciler emin gelir ziyade daha büyük madencilik ödülün minik bir şans madencileri sağlayan bloklar oluşturma konusunda beraber çalışmak ve eşit kar bölünmüş elde eden bir servistir.

Mixer Karıştırıcı: Bir karıştırıcı, bardak veya bitcoin çamaşır yıkama, insanların kendi bitcoinlerini koymalarına ve daha sonrasında bunları rastgele geri vermelerine ve başka birinden eşit oranda (kim bilir küçük bir ücret) bitcoin almalarına izin veren bir hizmettir. Bu yeni bitcoin'ler, mikserin tasarımına bağlı olarak, belki de mikser operatörünün kendisi haricinde, blok zinciri aracılığıyla eskisine kadar izlenemez.

Mt. Gox: Bitcoin'in ilk büyük değişimi. Başlangıçta Magic The Gathering kartları için bir pazar yeri olması gerekiyordu ve adını Magic The Gathering Online Exchange'in (MTGOX) kısaltmasından alıyordu. Yıllar süresince sayısız saldırı yaşadı, ancak bitcoin'in likiditesinin büyük çoğunluğunu zirvede sağladı. Neticeta yetersiz güvenlik nedeniyle 850.000 bitcoin kaybettikten sonrasında kapandı.

Multisignature Çoklu imza: Çoklu imza (çoklu imza) adresi, adres oluşturucunun bir işlemi yetkilendirmek için farklı kriptografik anahtarlar kullanan birden fazla tarafa ihtiyaç duymasına izin verir. İhtiyaç duyulan imza sayısı adres oluşturulurken kararlaştırılır. Çoklu imzalı adresler çoğu zaman daha fazla güvenlik ve hırsızlık direnci için kullanılır.

Nn
NFT (Non-Fungible Token): Benzersiz ve değiştirilemez bir şeyi temsil eden dijital bir belirteç. Katman 2 platformları vasıtasıyla Bitcoin üzerinde NFT'ler oluşturmak mümkündür.

Nocoiner: Bitcoin'i nispeten erken duyan, ancak bilinçli olarak yatırım yapmama kararı veren ve şimdi potansiyel olarak projeye kin besleyen biri.

Node Düğüm : Daha büyük bir ağ içindeki bir veri noktası yada aygıt. Bitcoin ağına bağlı herhangi bir bilgisayar bir düğüm olarak adlandırılır ve tüm Bitcoin'in kurallarını (veya protokollerini; aşağıya bakın) tam olarak uygulayanlar "tam düğümler" olarak adlandırılır.

Nonce: değeri madenciler tarafından mevcut hedef karma değerine eşit veya bundan daha düşük bir karma elde edene kadar ayarlanan bir Bitcoin bloğundaki 32 bitlik bir alan.

Anahtarlarınız Değil, Paralarınız Değil: Bitcoin mülkiyetinde özel anahtarları kişisel olarak denetim etmenin önemini vurgulamak için kullanılan bir deyim. Satın aldığınız BTC için özel anahtarları üçüncü bir şahıs kontrol ediyorsa, üçüncü şahsın o BTC'yi kaybetmesi yada çalması mümkündür.

Oo
Off Chain Zincir Dışı: Bitcoin ağının dışında meydana gelir ve bu yüzden blok zincirine kaydedilmez veya ağ düğümlerine yayınlanmaz. Örneğin Lightning Network işlemleri, zincirde nihai bakiyeler ödenene kadar zincir dışı gerçekleşir ve böylece işlem süreleri ve ücretleri azalır.

On Chain Zincirde: Bitcoin'in blok zincirine kaydedilir ve tüm ağ düğümlerine yayınlanır.

OPSEC (İşlem Güvenliği): Bitcoin alanında, OPSEC genellikle kişisel kimlikle ilgili eleştiri detayları ortaya çıkarmak için bir arada gruplandırılabilecek bireysel veri parçalarının güvenliğinin sağlanmasının önemini ifade eder.

Orphaned Block: Orphaned Bitcoin blokları, blok zincirine gönderilen sadece zincir tarafınca kabul edilmeyen geçerli bloklardır ve onlardan önce başka bir niteleyici blok kabul edilir ve "yetim" bırakılır.

Pp
Payment Channel Ödeme Kanalı: Bitcoin'de, bir ödeme kanalı çoğu zaman, kullananların Bitcoin ağına yalnızca bir işlem gerçekleştirirken birden fazla Bitcoin işlemi yapmasına olanak tanıyan ve böylece ücretlerden ve işlem sürelerinden tasarruf elde eden akıllı sözleşme tabanlı bir tekniği ifade eder. Lightning Network, ödeme kanallarından yararlanır.

Peer-To-Peer (P2P): Merkezi bir otorite olmaksızın direkt eşler içinde yer alır. P2P informasyon işlem ağları, her bilgisayarın diğerleri için bir sunucu görevi görmesine izin veren, onları eşit derecede ayrıcalıklı kılan ve verilere paylaşılan erişim sağlayan dağıtılmış uygulama mimarisini içerir.

Precoiner: henüz bitcoin'e yatırım yapmamış biri, bu, henüz teknolojiye maruz kalmadıkları yada onu öğrenmeye çalıştıkları için mümkün.

Private Key Özel Anahtar : Bitcoin bağlamında bir özel anahtar, bir adrese bağlı bir anahtardır (teknik olarak adres, özel anahtara karşılık gelen genel anahtarın karmasıdır), perde gerisinde saklanan ve sahip olan bitcoinleri göndermenize izin verir. Daha önce bu adrese gönderilmiştir. Bitcoin'in kullandığı (ECDSA) şifreleme algoritmasının çalışma şekli sebebiyle, genel anahtarı ve adresi yalnızca özel anahtardan oluşturmanın mümkün bulunduğunu ihmal etmeyin .

Proof Of Keys Anahtar Kanıtı: Bitcoin'i bir borsadan ve özel anahtarları denetim ettiğiniz bir cüzdana çekme eylemidir. Bu hareket, 3 Ocak'ta Bitcoin'in oluşum bloğu tarihinde kutlanıyor.

Proof of Work (PoW): Ağ tarafından doğrulanabilen zor bir hesaplamayı tamamlama yeteneklerine dayanarak blok zincirinin bir sonraki bloğunun yaratıcısını seçerek dağıtılmış kullanıcılar arasında düşünce birliğine varmayı amaçlayan bir algoritma tarafınca uygulanan bir kripto para protokolü.

Protokol: Belirli bir ağı oluşturan düğümler tarafından çalıştırılan bir kaide sistemi. Örneğin, Bitcoin bir protokoldür ve Litecoin bir protokoldür, ancak her ikisi de çakışan kuralları olduğu için tek bir düğüm tarafınca çalıştırılamaz.

Public Key Genel Anahtar: Bitcoin almak için kullanılan ve yalnızca ilgili özel anahtar tarafınca üretilen bir imza kullanılarak harcanabilecek bir alfasayısal karakter dizisidir. Bitcoin adresleri genellikle genel anahtarların karmasıdır.

Public Key Cryptography Açık Anahtarlı Şifreleme : Açık anahtar şifreleme, her özel anahtarın ilgili bir genel anahtara sahip olduğu, özel anahtarı belirlemenin olanaksız olduğu ve bir anahtarla şifrelenen verilerin diğeriyle şifresinin çözülebildiği bir şifreleme yöntemidir. Bu, herhangi birinin önce gizli saklı bir anahtar takas etmek zorunda kalmadan size şifrelenmiş mesajlar göndermesine müsaade eden bir anahtar yayınlamanıza olanak tanır.

Qq
QR Kodu: Bitcoin bağlamında çoğu zaman bir bitcoin adresini yada bir barkoda benzeyen senedirım faturasını temsil eden taranabilir bir kod.

Rr
Recovery Seed Phrase Kurtarma Tohum İfadesi: Bir Bitcoin cüzdanını kurtarmak için kullanılabilecek ilgisiz kelimelerin listesi. çoğu zaman cüzdan yazılımı tarafından oluşturulur ve bir kağıda yazılır veya kullanıcılar tarafından başka şekilde belgelenir.

Rekt: " Wrecked " için argo. Kötü yatırım seçimleri veya önemli miktarda bitcoin kaybı sebebiyle önemli bir fon kaybını tanımlamak için kullanılır.

Ss
Sat (BTC kıymeti ) : Adını Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto'dan alan bir satoshi yada sat, bir bitcoin'in yüz milyonda biri yada muhtemelen blok zincirine gönderilebilecek en küçük para birimidir.

Satoshi Nakamoto: Gerçek dünya kimliği bilinmeyen Bitcoin'in feyk yaratıcısı. Artık halka açık olarak etken değil.

Schnorr İmzası: Schnorr imza algoritması ile oluşturulmuş bir dijital imza. Bitcoin şu anda kriptografik imzalar oluşturmak için ECDSA algoritmasını kullanırken, birçok geliştirici Schnorr Signatures'ın çoklu imzalı ödemelerin boyutunun azaltılması dahil olmak üzere avantajlar sunduğunu düşünüyor.

SegWit (Ayrılmış tanık): İlk olarak 2015'te önerilen, peşinden işlemlerin esnekliğini ortadan kaldırmak ve blok boyutu sınırını artırmak için tasarlanmış, geriye dönük uyumlu bir yumuşak çatal vesilesiyle etkinleştirilen bir Bitcoin protokol güncellemesi. Bu, Bitcoin'in "blok boyutu tartışmasının" teknik çözümüydü.

SHA-256: ABD Ulusal Güvenlik Ajansı tarafınca geliştirilen ve daha sonrasında bitcoin işlemlerini güvence altına almak için bitcoin madenciliği sürecine uygulanan bir dizi kriptografik hash işlevi.

Shitcoin: Bazıları tarafınca Bitcoin haricinde öteki tüm kripto para birimlerine uygulanan, kullanıcılara gerçek bir kıymet sağlamayan kripto para birimlerine uygulanan aşağılayıcı bir terim.

Sidechain Yan Zincir: Bitcoin'e iki yönlü işlem mandalları vasıtasıyla bağlanan bir blok zinciri, kullanıcıların Bitcoin'in blok zinciri güvenliğini başka bir blok zincirinin özellikleriyle kullanmasına olanak tanır.

Signature İmza: İşlem yapılan bitcoine bağlı özel anahtarın sahibi tarafından onaylandığını kanıtlayan bitcoin işleminin segmenti.

Smart Contracts Akıllı Sözleşmeler: Koşulları yasal belgeler yerine bilgisayar dillerinde ve programlarında kaydedilen sözleşmelerdir. Akıllı sözleşmeler, blok zinciri benzer biçimde dağıtılmış bir informasyon işlem sistemi tarafından otomatikman yürütülebilir. Bu sözleşmeler, kurcalamaya dayanıklı olacak ve sözleşme ihlallerini otomatikman çözecek şekilde tasarlanmıştır.

Soft Fork Yumuşak Çatal: Yumuşak çatal, kuralları sıkılaştıran yada ekleyen bir tür protokol yükseltmesidir. Yumuşak çatal yükseltmeleri, blok zinciri çatallarına niçin olabilir, sadece hash gücünün çoğunluğu tarafınca uygulama, aynı işlem geçmişinde nihai yakınsamayı garanti eder. Madenci tarafınca etkinleştirilen bir yumuşak çatal (MASF), karma gücüyle tetiklenirken, kullanıcı tarafından etkinleştirilen bir yumuşak çatal (UASF) kullanıcılar tarafından etkinleştirilir.

Stale Blocks Eski Bloklar: "Artık bloklar" olarak da bilinir. Aynı yükseklikteki başka bir bloğun zinciri önce uzatıldığı için, blok zincirine dahil edilmeyen Bitcoin blokları başarıyla çıkarıldı, böylece bu yükseklikte öteki blokları geçersiz kıldı ve blok zincirinde ağ tarafınca önde gelen bir sonraki blok haline geldi.

Tt
Testnet: Bitcoin Testnet, test ve geliştirme için kullanılan Bitcoin'in paralel bir blok zinciridir. Test ağında kullanılan Bitcoin herhangi bir parasal değere haiz değildir, böylece yazılım önemli bir mali yitik riski olmadan kontrol edilebilir. Testnet blokları, daha hızlı test yapılmasını sağlamak için daha hızlı ve daha rahat çıkarılır.

To The Moon : Dijital ekonominin arkasındaki kârların ve / yada teknolojik gelişmelerin onları nereye götüreceğine dair vurgunculuk yaparken kripto para meraklıları tarafından uyandırılan bir cümle ..

Transaction İşlem : Bir işlemin bir bildiriı olduğunu bildirir Bitcoins mülkiyeti bir geçirme alıcı onları harcamak için izin ve işlem teyit olur bir kez daha onları harcama gönderen engellemiş olan gerçekleştiğini Bitcoin ağı.

Transaction Fee İşlem Ücreti: Madencilerin işlemleri bloklara eklemesi ve blok zincirine kaydettirmesi için teşvik olarak işlemlere dahil edilen BTC miktarı.

Uu
Unconfirmed Transaction Onaylanmamış İşlem : Onaylanmamış işlem, henüz bir bloğun parçası olmayan bir işlemdir. Onaylama, bir işlemin kalıcı olarak blok zincirinin bir parçası haline gelmesi için bir bloğa konulmasıdır. "6 onay", işlemin bir blokta olduğu ve zincirde ondan sonra 5 blok olduğu anlamına gelir, bu da işlemin meşru olduğuna dair ek güvence sağlar.

UTXO (Harcanmamış İşlem Çıktısı): Harcanmamış veya yeni bir işlemde girdi olarak kullanılmamış bir blok zinciri işleminin çıktısı. Bitcoin'de işlemleri başlatmak için yalnızca harcanmamış çıktılar kullanılabilir.

UTXO Set: Harcanmamış işlem çıktılarına (UTXO'lar) sahip tüm adreslerin toplamı mevcut her bitcoini temsil eden koleksiyonudur. Set, tüm düğümlerin herhangi bir zamanda toplam bitcoin arzını doğrulamasına ve çift harcamayı tespit edip önlemesine izin verir.

Vv
Virgin Bitcoin: Madencilik sonucunda piyasaya sürüldüğü sadece hemen hemen herhangi bir işlemde kullanılmadığı için “yepyeni” olarak kabul edilebilecek Bitcoin.

Ww
Wallet Cüzdan : vadeli cüzdan iki anlama gelebilir: terimleri uygulamada hafifçe dışı tarayıcı için “satın alan” daha “cüzdan” tam teşekküllü masaüstü müşterilerine daha atıfta ve, birazcık farklı kullanılır rağmen (a Bitcoin istemcisi için eş anlamlısı olabilir tabanlı ve çevrimiçi yönetilen hizmetler) yada bitcoin adreslerini ve bunları kullanmak için gereken özel anahtarları depolayan bir dosyaya başvurabilir.

Xx
XBT: Uluslararası Standartlar Örgütü'nün bitcoin için kısaltması (BTC'nin aksine), "X", belirli bir ülkeyle ilişkili olmayan para birimlerini belirtir.

XPub (Genişletilmiş Genel Anahtar): Hiyerarşik Deterministik (HD) cüzdanlar tarafınca bir dizi genel anahtar türetmek için kullanılır ve kullanıcıların, özel anahtarlarını çevrimdışı tutarken yeni adresler oluşturmak için çevrimiçi bir xpub tutarken, doğrudan bir soğuk depolama cüzdanına bitcoin almalarını sağlar. .

Zz
Zero Confirmation Transaction Sıfır Onaylı İşlem: "Onaylanmamış işlemler" olarak da bilinir. Yayınlanmış sadece henüz blok zincirine kaydedilmemiş işlemler.

Zk-SNARK (Sıfır data Özlü Etkileşimsiz informasyon Argümanı): 1980'lerin sonlarında tanıtılan ve bir tarafın belirli bilgilere sahip olduğunu ifşa etmek zorunda kalmadan kanıtlamasına izin veren bir kanıt yapısı. İşlemlerin gönderen ve alıcı adreslerinin yanı sıra giriş ve çıkış değerlerini halka açık blok zincirine bağlayarak doğrulanması gerektiğinden, Bitcoin zk-SNARK koşullarını karşılamaz.

Bitcoin Nedir Makelemize ulaşmak için bu linki tıklayınız. https://kriptoreferans.com/category/bitcoin-nedir/