Pakistan Kripto Madencilik

Blockchain Nedir?

Blockchain Nedir?

Bitcoin, blok zinciri olarak bilinen dağıtılmış bir defter sistemine bağlıdır. Finansal hizmetlerden sağlık hizmetlerine kadar sayısız sektör teknolojiden kendi kullanımları için nasıl yararlanacaklarını düşünmeye başladığından, blok zinciri muhtemelen Bitcoin ile ilişkili en güçlü yeniliktir. Öyleyse asıl soru: Blockchain nedir?

Blockchain teknolojisinin temel gücü, bilgiyi dağıtma kabiliyetidir. Sistemi oluşturan tüm düğümlere yada bireysel bilgisayarlara dağıtıldığı için, “blok zinciri teknolojisi” terimi genellikle “dağıtılmış defter teknolojisi” ile değiştirilir. Bir blok zincirinin veritabanı, tek bir tarafça sızabilecek veya denetim edilebilecek tek bir yerde tutulmaz, bunun yerine aynı anda çok sayıda (Bitcoin durumunda on binlerce) bilgisayar tarafınca barındırılır.

Blok zinciri ağı, tuttuğu verilerin doğruluğunu garanti eden bir kendi kendini denetleme sistemi oluşturarak belirli aralıklarla kendini otomatikman doğrular. Bu verilerin grupları “bloklar” olarak bilinir ve bu bloklar kriptografik olarak birbirine zincirlendiğinden, veri parçaları gömülür ve manipüle edilmesi zorlaşır. Blok zincirindeki herhangi bir veri parçasını değişiklik yapmak, büyük miktarda hesaplama gücü gerektirir.

Bir blok zincirinin diğer veri tabanı türleriyle karşılaştırıldığında önemli bir dezavantajı, bu dağıtılmış kurulumun idame etmek için birkaç farklı kaynaktan devamlı data işlem gücü gerektirmesidir.

Bitcoin gibi, şu anda anladığımız şekliyle blok zincirinin icadı, genellikle Satoshi Nakamoto adıyla geçen birey yada gruba verilir . Fakat aslında, karşılıklı dağıtılmış bir defter fikri, ” Kriptografide Yeni Yönler ” adlı 1976 araştırma makalesine kadar izlenebilir . Uzun seneler boyunca konsept güvensiz ve aşırı derecede karmaşa olarak görüldü, ancak sonunda Bitcoin ile eşleştirildiğinde, değişen teknolojinin güvenlik ve dağıtım faydaları netleşti.

Şimdi, blok zinciri için yeni kullanımlar, merkezi olmayan ve doğrulanabilir doğasının dijital para birimlerinin ötesinde büyük bir potansiyel sağladığına inanan Microsoft ve Deloitte benzer biçimde şirketler tarafından geliştiriliyor.

Blockchain teknolojisinin ne kadar ileri gidebileceğini yalnızca zaman gösterecek. Mevcut herhangi bir gösterge ise, çok geniş bir alanda kullanılacaktır.

One thought on “Blockchain Nedir?

Bir Cevap Yazın